Att resa i Trondheim med en hyrbil

Trondheim var Norges huvudstad på Vikingatiden och det är en stad med lång historia. Idag är det Norges tredje största stad och en väldigt populär studentstad – en femtedel av Trondheims befolkning är studenter. På många sätt är Trondheim Norges huvudstad vad gäller teknologi, med det välkända NTNU universitetet, St. Olavs sjukhus och andra teknologiorienterade institutioner. Som turist på Trondheim kommer du inte att bli uttråkad. Om du är ute efter mysiga caféer och gator måste du besöka Bakklandet, där du hittar massor av förtjusande små ställen och charmiga hus. Baklandet Skyddstasjon är ett av de charmigaste caféerna med deras ostadiga golv, färgglada träväggar och gamla möbler. Du kan sitta här i flera timmar och titta på studenter, familjer och andra människor passera.

Genom tiderna har Trondheim haft många stadsbränder. 1651 förstörde en stor brand 90% av alla stadens byggnader. Därför byggdes hus av sten istället för trä mot slutet av 1600-talet, och det är så staden är idag. Detta var när de breda gatorna, som Munkegata, byggdes. Annars är Trondheim en stad rik på historia och att strosa runt på gatorna här kan få dig att tänka tillbaka på en svunnen tid. Ett besök till Nidarosdomen är ett måste om du är i Trondheim. Den stora, nästan 1000 år gamla, katedralen är en imponerande byggnad. En guidad rundtur innanför kupolen är rekommenderat så att du kan utforska alla vinklar och vrån som finns här. Källaren är troligtvis den mest spännande…

Att flyga till Trondheim

Flygplatsen utanför Trondheim heter Værnes och ligger runt 20 km öst om Trondheim. De största flygbolagen som finns här är Norwegian, SAS och Wider ø e och rutten mellan Trondheim och Oslo är den med mest avgångar. Denna rutt är faktiskt den mest trafikerade i hela Europa! Det tar ungefär en timma att flyga mellan dessa två städer. Dessutom finns det direkta flyg till Bergen med Norwegian och SAS, och Wider ø e flyger till flera små ställen i landet.

Vart man kan hyra en bil i Trondheim

I Trondheim kan du hyra en bil på flygplatsen om du vill, eller så kan du välja att plocka upp den från en av de många hyrbilsföretagen på olika ställen i staden. Du hittar de mest välkända företagen såsom Sixt, Hertz, Avis och Budget. Du hittar även mer lokala företag såsom Trondheim Bilkollektiv BA och Allways Biluthyrning. Det lönar sig att boka en hyrbil i förväg så att du är säker på att du får den bil du vill ha, och även till det mest rimliga priset.

Utflykter nära Trondheim

Trondheim erbjuder en hel del historia och en historisk promenad genom stadens gator är en spännande upplevelse för besökare i staden. Om du är redo för lite fart och kul kan du ta en utflykt till Pirbadet som är Norges största inomhusbad. Poolen ligger precis vid havet på Bratt ø ra så det kan nästan kännas som att du badar i havet! Pirbadet är passande för både barn och vuxna och du kan till och med hitta ställen där du kan koppla av och njuta av lite lugn och ro.

Om du är ute efter lugn kan du även ta en promenad i Bymarka. För de som bor i Trondheim är detta en populär plats att gå en promenad och den erbjuder vacker natur för alla som besöker. Om du hyr en bil är det möjligt att köra till Skistua via Fjellretervelen. Det ligger ungefär 10 km från Trondheims centrum.

På tillbakavägen från Bymarka kan du stanna till på Trondheims folkmuseum, ungefär 5 km från centrum. Detta är en utomhus utställning med gamla hus och kyrkor från området. Här har du chansen att se hur arkitekturen i regionen har förändrats med tiden.

Säkerhet och trafikregler i Norge

I Norge är det ett krav enligt lag att alla i bilen använder säkerhetsbälte och att alla bilar måste vara utrustade med en högsynlighets-väst, en varningstriangel och registreringsdokument för fordonet, och föraren måste ha ett giltigt körkort. En generell regel gällande hastighetsbegränsningar är 80 km/timmen på landsväg och utanför tätbebyggda områden, medan gränsen generellt är 50 km /timmen för stadskörning. Det finns självklart undantag till dessa gränser, till exempel på ställen där det finns mycket barn.