Barcelona

 

Barcelona har allt! Stadsmiljö, shopping, stränder, nattliv, konst, kultur, arkitektur, god mat … Vad mer behöver du? Möjligheterna är oändliga i Barcelona, och det är troligtvis anledningen till varför så många besöker staden varje år. Detta är den tjugonde mest besökta staden i världen, med 5.5 miljoner internationella turister år 2011. Detta är inte så konstigt, eftersom Barcelona erbjuder så mycket för besökarna: otaligt många rastplatser, en fantastisk strand, ett skönt klimat, många platser på UNESCOs världsarv och över 500 hotell.

Barcelona är Kataloniens huvudstad, en historisk region i nordöstra Spanien, som har sitt eget språk och sin egen kultur. Både spanska och katalanska är de officiella språken i Barcelona och detta är anledningen till varför alla skyltar är tvåspråkiga. Många strider utkämpades i Katalonien under det spanska inbördeskriget och när Franco fick makten blev katalansk kultur förbjuden. Kulturen blev tillåten igen år 1975 när Franco dog, och Katalonien blev en självstyrande region. En viktig symbol för det katalanska folket är en röd och gulrandig flagga, och många katalaner kämpar för katalansk självständighet.

Under senare år har antalet svenska turister fallit. Anledningen är den politiska konflikten mellan Katalonien och Madrid.

Besök den gamla staden

Stadens “ Barri G ò tic ”— katalanska för “Gotiska kvarteren”— är centrum i Barcelonas gamla stad. Många av dessa byggnader är daterade så långt bak som till medeltiden. Denna del av Barcelona är varför staden är så speciell, och varför det är en så populär plats att besöka för turister.

För vissa känns de gotiska kvarteren som en labyrint, och här kommer du att finna många små gator som leder till öppna torg. De äldsta byggnaderna i de gotiska kvarteren finns runtomkring Tapineria, Avinguda de la Catedral, och Carrer de la Palla. Här finner du ruinerna som är kvar efter den romerska muren, byggd av romare från det gamla romerska imperiet.

Flyg till Barcelona

Den flygplatsen som ligger närmast Barcelona är Barcelona El-Prat — Cirka 17 km från centrum. Flygplatsen har rutter inom Europa, och du kan flyga med de flesta budgetflygbolagen och även kommersiella flygbolag.

Var du kan hyra en bil i Barcelona

Om du vill hyra en bil på Barcelonas flygplats så finns det många bolag att välja mellan: Europcar, Hertz, Sixt eller National Atesa. Dessa bolag finns i båda terminalerna på flygplatsen. De flesta internationella flyg landar vid Terminal 1, och biluthyrningen är lättåtkomlig från första våningen, precis utanför bagageutlämningen.

Det finns också möjligheter att hyra bil i själva Barcelona. Här har du fler bolag att välja mellan: Goldcar, Barcelona Car Hire, Thrifty, Zipcars eller Cars Deluxe, bara för att nämna några. Även om du vill hämta hyrbilen på flygplatsen eller någonstans i Barcelonas centrum så är det smart att boka i förväg. Besök www.hyrbilguiden.se/spanien/barcelona/ för att hitta mer information.

På det sättet kan du vara säker på att den bilen du vill ha finns tillgänglig, och du kan även ha möjlighet att få ett bättre pris, eftersom många bolag erbjuder ett rabatterat pris om du bokar i förväg. Vi kan rekommendera att du gör bokningen genom https://www.car-hire.net/ Eller genom någon annan resebyrå som jämför hyrbilspriser.

Tips på utflykter från Barcelona

Det finns nog med saker att göra i själva Barcelona, men många njuter av frihetskänslan från att kunna ta sig vart du vill — och regionerna runt Barcelona har många fantastiska saker att erbjuda! Om du vill ha vackra medelhavsstränder kan du till exempel ta en resa till Badalona, Castelldefels eller Costa Brava. Längs med kusten i närheten av Barcelona kommer du att hitta en mängd vackra platser.

Kör nordväst från Barcelona mot mitten av landet och du kommer att hitta det vackra berget Montserrat. Det ligger cirka 60 km från Barcelona, och om du hyr en bil kan du ta dig dit på ungefär en timme. Berget är mest känt för sitt kloster, Santa Maria de Montserrat, där du kommer att finna en väldigt helig staty kallad — Jungfrun av Montserrat. Detta är ett skyddshelgon för Katalonien och många besöker det som Kataloniens heligaste plats. Själva berget är också värt att besöka, och om du har vandrarkängor med dig kan du få en härlig upplevelse med en fantastisk utsikt längs vägen.

Salvador Dalis födelseort

Om du besöker Barcelona finns det många dagsutflykter du kan ta — till exempel till Girona, som är beläget ungefär en och en halv timmes bilfärd norr om Barcelona. Den gamla staden är sannerligen sevärd. Du kommer att se en hop av gamla hus, enorma kyrkor och kullerstensbelagda gator. Den stora katedralen i den gamla staden är särskilt speciell. Om du fortsätter norr på samma väg (AP-7), kommer du till Figueres, som också är en unik stad värd att besöka. Denna stad är Salvador Dalis födelseort, och inrymmer ett stort Dalimuseum som är designat av konstnären själv. Många besökare kommer till Figueres bara för att besöka detta museum.

Om du befinner dig på den södra sidan av Barcelona, så kan du ta en utflykt till Tarragona, som på många sätt liknar Girona. Staden ligger ungefär 100 km från Barcelona. Tarragona är känt för sina romerska ruiner. När du väl är här måste du besöka Museu d ’ historia de Tarragona, som består av de viktigaste romerska byggnaderna. Efter att ha fått en spännande rundtur här, kan du avsluta med en god måltid på någon av de många skaldjursrestaurangerna i El Serallodistriktet.

Säkerhets- och trafikregler i Spanien.

Spain har många liknande trafikregler som i resten utav Europa: Du kör på höger sida av vägen, bilbälte är obligatoriskt, och det är emot laget att prata i mobiltelefon när du kör. Hastighetsbegränsningen på motorvägen är 120 km/h, och i tätortsområden är begränsningen 50 km/h.

Utöver dessa finns det några andra regler som är värdelösa. Radio och telefon måste till exempel vara avstängda när du tankar bilen. Trafiken i Spanien är väldigt olik jämför med andra platser i Europa och många personer här är mer aggressiva och har mindre tålamod när de kör. Detta gäller först och främst i storstäderna, och bilförare bör vara beredda på detta när de planerar att köra i Spanien.